Eten maken voor kinderen is steeds een uitdaging. Hun smaak is nog niet in die mate ontwikkeld dat ze zomaar alles accepteren wat enigzins onbekend is. Of het dan ook nog graag lusten. Volgende gerechten blijken steeds goed te scoren en zijn nog gezond ook:


  • Spaghetti
    Een klassieker, maar welverdiend. Snel klaar te maken en in een tomatensaus (ik maak niet de fout bolognaisesaus te schrijven) kan je heel wat groenten kwijt die de kinderen met plezier zullen eten.

  • Tortilla's
    Lukas en Margo smeken er om. Ze vinden het o zo fijn zelf hun 'pannekoekjes' te vullen met kip, salade, komkommer, kip, kaas, saus, ... Fijn meegenomen is dat je als ouder zelf een meer gekruide versie voor jezelf kan bereiden.

  • Stoemp
    Met stoemp gaat alles binnen. Uit ervaring weet ik dat met stoemp nieuwe en moeilijkere groenten, zoals spruiten en witlof, kunnen geïntroduceerd worden.
    Want lekker gemoest onder aardappelen met worst er bij is meestal tweederde van het bord leeg alvorens iemand aarzelend vraagt wat er nu precies op het bord ligt.

  • Pizza
    Nog zo'n winnaar. Maak zelf het deeg of koop het in de supermarkt, laat ze zelf hun favoriete beleg er op leggen, even in de oven et voilà: stilte in het huis.

  • Broccoli met zalm en pasta
    Snel klaar, de broccoli kan je stomen boven de pasta en ondertussen de zalm (laten) snijden. Serveren met wat room er over, lekker, licht, gezond.


En natuurlijk smaakt alles eens zo lekker als het leuk gepresenteerd is. Gezichten, voertuigen, landschappen, ... laat je maar goed gaan.


Tot slot: eten moet leuk blijven, maak er geen gevecht van. Als een kind iets niet lust, bedenk dan hoe je zelf zou reageren als iemand je hond zou voorschotelen. Aan smaken moet je wennen, laat hen dus steeds enkele happen van alles proeven, maar laat het daar bij. Op die manier leer je hen zachtjes aan de smaak wennen. Geef het tijd.
Verplicht kinderen ook niet om hun bord volledig leeg te eten! Het is al zo moeilijk voor een mens om te weten wanneer zijn verzadigingspunt is bereikt, dwing je kinderen niet dit systematisch te overschrijden. Als ze honger hebben zullen ze het wel laten weten.